ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

GR

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ.

Η Βασιλική Σπύρου (γεν. 1980) ζει στην Αθήνα όπου εκεί δημιουργεί.  Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με αστείρευτη αγάπη για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Οι γονείς της ενθάρρυναν και τα τρία παιδιά τους να ασχοληθούν με ό,τι εκείνα είχαν ως πραγματική αγάπη και σήμερα όλοι ασχολούνται με επαγγέλματα καλλιτεχνικά. Σαν παιδί, η Βασιλική Σπύρου, στην ερώτηση «Τί θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» απαντούσε χωρίς δεύτερη σκέψη «Ζωγράφος». Ωστόσο πολλά την ενέπνεαν από μικρή ηλικία. Διάβαζε πολύ, μελετούσε την αρχαία ιστορία, έγραφε στίχους και κείμενα, δημιουργούσε χειροποίητα βιβλία, φιλοτεχνούσε γραφιστικές εφαρμογές πριν ακόμη τις σπουδάσει, σκηνογραφούσε, παρακολουθούσε μαθήματα χορωδίας και κιθάρας. Μελετά την λαογραφία, αγάπη που προέρχεται από εικόνες και μνήμες. Ο παππούς της Γεώργιος Ε. Σπύρου (1917-2016) ήταν ιδρυτής του Αγροτικού Μουσείου Διστράτου Άρτας με την έγκριση της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.  


Εικ. 1. Η εικαστικός Βασιλική Σπύρου ντυμένη με γνήσια ενδυμασία της Ηπείρου. Εικ. 2. Άρθρο της Βασιλικής Σπύρου με τον τίτλο Δρομολόγιο σε μια παραδοσιακή ενδυμασία. Φύλλο 196. Εφημερίδα Άρχαθος. 2016

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.

Θεωρεί σπουδαία τύχη τους ανθρώπους που της επιφύλαξε η πορεία της ως σήμερα να συναντήσει. Έχοντας διδαχθεί Εφαρμοσμένες Τέχνες στο Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο, Γραφικές Τέχνες και Ηλεκτρονική Σχεδίαση Εντύπου στη Σχολή ΟΑΕΔ (1996-2000, Αθήνα) συναντά το 2001, τον σπουδαίο ζωγράφο Βαγγέλη Γκόκα όπου ο ίδιος αναγνωρίζει το ταλέντο της στο σχέδιο και την βοηθά με πατρική αγάπη να προετοιμαστεί για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Με την καθημερινή τριβή στο σχέδιο με χρώμα και κάρβουνο στο νεοκλασικό της Κυψέλης όπου στέγαζε το ατελιέ του ο Βαγγέλης Γκόκας, η Βασιλική Σπύρου δέχεται πολύ μεγάλη επιρροή και έμπνευση από την ζωγραφική που της δίδασκε αλλά και από την μεγάλη συγκέντρωση και τον στόχο που ενέπνεε η δική του εργασία. Το αποτέλεσμα ήταν η επιτυχία της και η εισαγωγή της στη Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. την πρώτη χρονιά που έδωσε εξετάσεις. Σημαντικός εξίσου μέντορας υπήρξε ο ζωγράφος και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Κώστας Τσώλης. Η καλλιτεχνική εργασία των δύο μεντόρων της υπήρξε η δυναμική έμπνευση της Βασιλικής Σπύρου στην τέχνη.  

Στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ συναντά ως καθηγητές τους καλλιτέχνες Γιώργο Διβάρη και Μάκη Θεοφυλακτόπουλο (1939-2023), λαμβάνει σημαντικές γνώσεις στη χαρακτική από τον Ξενή Σαχίνη και στα ψηφιακά μέσα από τον Μπάμπη Βενετόπουλο. Ως την αποφοίτησή της (2011) και για πέντε χρόνια θα βρίσκεται πλάι στον αγαπημένο της καθηγητή, τον σκηνοθέτη και εικαστικό Κυριάκο Κατζουράκη (1944-2021). Ο πολυδιάστατος Κατζουράκης θα της δώσει πολλά ερεθίσματα και για άλλα πεδία της εικαστικής τέχνης. Η σκηνοθετική ματιά του, η σκηνογραφική έμπνευση, η κινηματογραφική του δραστηριότητα θα την ωθήσουν να ασχοληθεί και να μελετήσει την τέχνη της performance συνδυάζοντάς την με την ζωγραφική, την ενδυματολογία, το σενάριο, τη σκηνογραφία. Θα μαγευτεί από την ιστορία της, θα γνωρίσει καλλιτέχνες που υπήρξαν πρωτοπόροι και θα δημιουργήσει τα τελευταία δύο χρόνια ως τελειόφοιτη της Σχολής την φωτογραφική performance με τον τίτλο "Staff Only" εργασία που αποτελείται από πλήθος φωτογραφιών και βίντεο σε δέκα ενότητες που υποδύεται η ίδια σε δική της σκηνογραφία, ενδυματολογία, μοντάζ, σενάριο, έμπνευση και δημιουργία. Θα αποφοιτήσει με την εργασία αυτή δημιουργώντας και ένα νέο εικαστικό πεδίο στην Σχολή όπου δεν υπήρχε ως εκείνη τη χρονιά. Σημαντικές γνώσεις την περίοδο υλοποίησής της λαμβάνει και από τον καλλιτεχνικό φωτογράφο Στράτο Καλαφάτη.

Ακολουθούν μέχρι σήμερα και άλλες εικαστικές performances που δημιουργεί με τους τίτλους "More info inside" (2011), "Full stop" (2014), "Free Entrance" (2017), "Ticket" (2020).

Σπουδές σε προτομές, έργα της Βασιλικής Σπύρου που δημιούργησε από το 2000 έως το 2001 στο ατελιέ της Κυψέλης.

ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΥΡΥ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ. 

Αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών με  «Άριστα» το 2011 και το ίδιο έτος, αφού ορκίζεται στο επιβλητικό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως ζωγράφος, διορίζεται στην δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Εκπαιδευτικός Εικαστικών Τεχνών ξεκινώντας την διδασκαλία στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στην Κρήτη, σε τέσσερα σχολεία της πρωτεύουσας του Νομού Λασιθίου.

Για την Βασιλική Σπύρου δεν σταματάει ποτέ ως σήμερα η έρευνα και η μελέτη. Δεν αρκούν για εκείνη οι σπουδές μόνο στον τομέα των τεχνών. Παρακολουθεί διαρκώς επιμορφωτικά συνέδρια, λαμβάνει γνώσεις από σεμινάρια που πραγματοποιούν σημαντικές προσωπικότητες, διευρύνει σφαιρικά τις γνώσεις της. Για ένα μεγάλο διάστημα ως μέλος των Φίλων του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής  «Φοίβος Ανωγειανάκης» παρακολουθεί τις επιμορφωτικές διαλέξεις του καθηγητή Εθνομουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα. 

Την συναρπάζει η αρθρογραφία και η δημοσιογραφία. Η σχέση των γονιών της με ανθρώπους του χώρου την φέρνουν πιο κοντά σε αυτούς τους τομείς. Η ίδια αρθρογραφεί και δημοσιεύει κείμενά της.

Tο 2014, η αγάπη της για την Συμμετοχική Τέχνη την παρακινεί να δημιουργήσει το Κινητό Εργαστήρι Εικαστικών δρώντας με εθελοντικό χαρακτήρα με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων και ανθρώπων που πιστεύουν βαθιά στο όραμα και στις ιδέες της όπως ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Μάριος Στρόφαλης, η creative director Alison Damianos, o διαχειριστής της Εταιρείας Πολιτισμού "Σύνθεση" Γιώργος Νέρης.

Εικ. 1 (αριστερά) Η εικαστικός Βασιλική Σπύρου φιλοτεχνεί πορτρέτα για τους επισκέπτες του φεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών. Εικ.2 Αφίσα του Κινητού Εργαστηρίου Εικαστικών της Βασιλικής Σπύρου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Εικ.3. Η εικαστικός με επισκέπτρια του The Meet Market σε δράσεις που συντόνισε στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ.

Έχοντας ως προσωπικό της όνειρο να διδάξει στο Κολλέγιο Αθηνών, το 2015 ξεκινά το εκπαιδευτικό έργο της ως εικαστικός στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα όπου και εργάζεται μόνιμα έως σήμερα. Εκτός από την διδασκαλία της τέχνης ασχολείται με τη φιλανθρωπία δημιουργώντας αφιλοκερδώς εικαστικά έργα τα οποία συνεισφέρει στο Πρόγραμμα Υποτροφιών του Κολλεγίου για την υποστήριξή του.

Με συντονίστρια την βραβευμένη εκπαιδευτικό Πολυάνθη Τσίγκου, η Βασιλική Σπύρου πραγματοποιεί σεμινάρια ως εισηγήτρια στο Πρόγραμμα Teachers Training Teachers και διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων του Κολλεγίου Αθηνών που διευθύνει η ηθική φιλόσοφος και συγγραφέας Ναυσικά Αθανασούλη.  

Τις μελέτες της έχει επίσης παρουσιάσει στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό», με την διοργάνωση του Μουσείου Σχολικής ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,

στην 4η Πανελλήνια Τριημερίδα Υγείας – Υγεία Πνευματική, Ψυχική, Σωματική,  στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, οδός Γ.Κασιμάτη 1, Πειραιάς. Με την διοργάνωση του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και νήσων και της Διεθνούς Ομοσπονδίας International Action Art,

στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο, Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα, 15-17 Απριλίου 2022. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου  Παιδείας & Θρησκευμάτων και του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και νήσων. 

Παρά το εκπαιδευτικό της έργο δεν σταματά καθόλου να δημιουργεί ως εικαστικός καλλιτέχνις. Ασχολείται και εξελίσσει σε βάθος τα έργα της μελετώντας και δημιουργώντας πάνω σε ένα ευρύ φάσμα. Ζωγραφική, κολλάζ, ψηφιακά μέσα και βίντεο, χαρακτική, καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, εφαρμοσμένες τέχνες και εγκαταστάσεις, παραστατική και συμμετοχική τέχνη συνδυάζονται σε όλες τις ενότητες που αποτελούν τις εμπνεύσεις της.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία, φεστιβάλ, πολιτισμικά ιδρύματα στην Ελλάδα, στην Κύπρο (Λεμεσσός, Λευκωσία), στην Ιταλία (Ούντινε και Βενετία), στην Αγγλία (Λονδίνο), στην Ισπανία (Βαρκελώνη), στην Κίνα (Σαγκάη), στο Πουέρτο Ρίκο, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι. Πραγματοποίησε πέντε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (Ελλάδα).  Τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε μουσεία και χώρους πολιτισμού.  Έχει λάβει τιμητικούς επαίνους για το έργο της.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ.

Το φιλανθρωπικό έργο της Βασιλικής Σπύρου εμπνέεται από όσα της δίδαξε το οικογενειακό της περιβάλλον αφού τόσο οι γονείς της όσο και οι πρόγονοί της έχουν συμβάλει με το έργο τους σε κοινά.  Για την ίδια ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία προκύπτει μέσα από την εικαστική δραστηριότητά της αφού πάντα πιστεύει πως η τέχνη πρέπει να μοιράζεται απλόχερα. Το 2021 δημιουργεί μια μεγάλη ενότητα ζωγραφικών έργων με τον γενικό τίτλο "Ticket" όπου όλα τα διέθεσε προς ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου του Προγράμματος Υποτροφιών του Κολλεγίου Αθηνών. Ωστόσο δεν σταματά εκεί η εθελοντική και φιλανθρωπική δράση της. Η ίδια συμμετέχει σε πολλές διοργανώσεις αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Έχει επιμεληθεί αφιλοκερδώς εικαστικά εργαστήρια για παιδιά για τoν Μη κερδοσκοπικό Οργανισμό αιμοδοσίας Blood.e, έχει προσφέρει τον εθελοντισμό της σε δράσεις του Δήμου Αθηναίων, εικαστικά έργα της έχουν γίνει δωρεά από την ίδια για την ενίσχυση του έργου των εθελοντών των Κατασκηνώσεων Χαρούμενα Παιδιά - Χαρούμενα Νιάτα, έχει λάβει μέρος σε πλήθος πρωτοβουλιών τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και συλλογικό. 

Η Βασιλική Σπύρου ενώ εισηγείται το υβριδικό επιμορφωτικό σεμινάριό της με τίτλο Μέσα σε όλα η Τέχνη τον Μάιο του 2024, φωτογραφημένη από την συντονίστρια Πολυάνθη Τσίγκου του Προγράμματος Teachers Training Teachers στο Κολλέγιο Αθηνών.

 

ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΗ.

Στίχοι της έχουν συμπεριληφθεί στην κρητική δισκογραφία στο cd του Δημήτρη Ζωγραφάκη «Στη μέση του χειμώνα» το 2011. Τραγουδήθηκαν από τον Αντώνη Ξυλούρη, τον Νίκο Μανιουδάκη και τον ίδιο τον συνθέτη ενώ το τραγούδι  «Μάχη» κυκλοφόρησε το 2016. Για το στιχουργικό της έργο βρέθηκε προσκεκλημένη από τον συνθέτη στην εκπομπή Ένα τραγούδι ακόμα στο κανάλι Κρήτη TV ανάμεσα σε αξιόλογους συντελεστές της δισκογραφίας.

ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

Από το 2008 έως το 2018 γοητευμένη από τον κρητικό πολιτισμό και για να αφοσιωθεί σε καλλιτεχνικές ενότητες που μελετά, διαμένει στα Χανιά και στο Λασίθι για μεγάλα διαστήματα, ενώ παράλληλα ταξιδεύει σε κάθε τόπο της Κρήτης, μικρό ή μεγάλο, απαθανατίζοντάς τους φωτογραφικά και έρχεται σε επαφή με σημαντικούς δημιουργούς του κρητικού πολιτισμού. Το 2018 παρουσιάζει τέσσερις αυτοεκδόσεις χειροποίητων εικαστικών βιβλίων με φωτογραφικό υλικό του αρχείου της, τοπίων της Κρήτης, στο μεγάλο αφιέρωμα που διοργάνωσε ο Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και νήσων και ο Πρόεδρος Ιωάννης Μαρωνίτης. 

ΧΟΡΟΣ.

Μελετά κρητικούς χορούς στο Λύκειο Ελληνίδων Λασιθίου Κρήτης (2014), στον Όμιλο «Κρήτες» (2014-2016), στο Θέατρο Δόρα Στράτου (2017-2019). Γνωρίζει σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής, της ποίησης, του δεκαπεντασύλλαβου και συνεργάζεται μαζί τους φιλοτεχνώντας εικαστικά το έργο τους.

Εικ. 1 (από αριστερά) Η Βασιλική Σπύρου σε πλάνο της τηλεόρασης Κρήτη TV στην εκπομπή Ένα τραγούδι ακόμα.  Εικ. 2 (στη μέση) Κάθονται από αριστερά προς δεξιά Νίκος Μανιουδάκης (ερμηνευτής-λυράρης), Ευθύμης Φασουλάκης (ντράμερ), Βασιλική Σπύρου, Δημήτρης Ζωγραφάκης (συνθέτης-μουσικός), Αλέκος Χατζάκης (μουσικός), όρθιοι από αριστερά Μαρίνα Στεφανάκη (δημοσιογράφος-ραδιοφωνική παραγωγός), Ύβα Κουμαντάκη (στιχουργός), Γιάννης Κοντάκης (μουσικός). Εικ.3 Η Βασιλική Σπύρου συζητά με τους παρουσιαστές της  εκπομπής Ένα τραγούδι ακόμα Γιώργο Χυντηράκη και Μαρία Σπυριδάκη, στην Κρήτη TV.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ.

Παράλληλα με την εικαστική τέχνη αρθρογραφεί και δημοσιεύει κείμενά της σχετικά με τον πολιτισμό σε εφημερίδες, sites και στο προσωπικό της ιστολόγιο https://lyricsonnotebook.blogspot.com/.

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ.

Έχει ταξιδέψει σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε αρκετά κράτη στο εξωτερικό. Συνεχίζει έως σήμερα να ασχολείται με την προσφορά και την φιλανθρωπία. Να μελετά οτιδήποτε την εξελίσσει ως άνθρωπο και καλλιτέχνη. Να συγγράφει. Να ερευνά. Να δημιουργεί ασταμάτητα σε όποιο σημείο και τόπο βρεθεί, έχοντας ως δημιουργική βάση της την Αθήνα.

ΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ.

Η Βασιλική Σπύρου δηλώνει βαθιά την αγάπη της για το άθλημα του στίβου. Ασχολείται ενεργά μέσω προπονήσεων στην καθημερινή ζωής της για προσωπική της ευχαρίστηση αφού νιώθει η ίδια μέσα από τους αγώνες δρόμου αντοχής μια μεγάλη ελευθερία. Είναι δρομέας των 10 χιλιομέτρων με συμμετοχή σε πολλές διοργανώσεις δρόμου αντοχής και Μαραθωνίους έως σήμερα.

ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ.

Είναι μέλος καλλιτεχνικών, λαογραφικών, εκπαιδευτικών φορέων όπως στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στο Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης, στον Όμιλο για την Unesco Πειραιώς και νήσων και σε άλλους φορείς. 


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ.

Οκτώβριος - Νοέμβριος 2012. Συμμετοχή στην Μπιενάλε Μεσογείου, Θεσσαλονίκη-Ρώμη, “Symbiosis?” στην έκθεση Graduates Exhibition" που διεξήχθη από την Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. XV Biennale de Mediterreanee, Thessaloniki – Rome.

Οκτώβριος 2013. Το έργο της επιλέγεται από την επιτροπή του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος να συμμετάσχει στην ομαδική έκθεση σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Σαγκάη της Κίνας. Διοργάνωση: Κινεζική Πρεσβεία & ΕΕΤΕ.

Απρίλιος 2016. Το έργο της με τίτλο «Staff Only», έγινε μέρος της διάλεξης “NOW, Performance Art in Greece - From the Mythical to the Political” απο τον καλλιτέχνη και επιμελητή Ανδρέα Πασιά στο Μουσείο Μπενάκη εν ήδη του προγράμματος AS ONE, ΝΕΟΝ και Marina Abramović Institute (MAI).

Δεκέμβριος 2018. Διακρίνεται το βίντεο της “Tiny Souvenir” από τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και την τετραμελή επιτροπή αρχιτεκτόνων και σκηνοθετών του «Ένα Λεπτό Αθήνα» στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, σε επιμέλεια του κριτικού κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου, με τη διοργάνωση των Αρχείων Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Μάρτιος 2021. Συμμετέχει με το έργο της, μετά από επιλογή επιτροπής σημαντικών κριτικών τέχνης, ιστορικών και καλλιτεχνών, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, στην έκθεση με τίτλο «GRE-Taste: Η γεύση της Ελλάδας», που υλοποιείται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπου προκήρυξε εικαστικό διαγωνισμό.


EN

Vassiliki Spyrou (b. 1980) lives in Athens, where she creates there. She grew up in a family environment with an endless love for the arts and culture. As a child, Vassiliki Spyrou, to the question "What do you want to be when you grow up?" she answered without a second thought "Painter". However, many things inspired her from an early age. She read a lot, studied ancient history, wrote poems and texts, created handmade books, designed graphic applications before even studying them, set design, attended choir and guitar lessons. Her grandfather Georgios E. Spyrou (1917-2016) was the founder of the Agricultural Museum of Distratus Arta with the approval of the Minister of Culture Melina Merkouris. She considers the acquaintances she has made along her path to date to be great luck.

Having been taught Graphic Arts in public Institutions (Applied Arts at the Technical Vocational School, Graphic Arts and Electronic Form Design at the OAED School (1996-2000, Athens)) she met in 2001, the great painter and professor of the Fine Arts School of Ioannina Vangelis Gokas where he recognizes her talent in drawing and helps her with fatherly love to prepare for the School of Fine Arts.With the daily friction in drawing with colours and charcoal in the neoclassical building of Kypseli area at Athens where Vangelis Gokas housed his studio, Vassiliki Spyrou receives a great influence and inspiration from the painting that he taught but also from the great concentration and the goal that his own work inspired. An equally important mentor was the painter and professor of the Athens School of Fine Arts, Kostas Tsolis, who shared the studio with Vangelis Gokas. The images, their work, the works, the people who visited them were the dynamic entry of Vasiliki into art.In her first year at the School of Fine Arts of the Athens University of Fine Arts, she meets the artists Giorgos Divaris and Makis Theofilktopoulos as professors, she receives important knowledge in engraving from Xeni Sahinis and in digital media from Babis Venetopoulos. Until her graduation (2011) and for five years she will be next to her favorite teacher, the director and visual artist Kyriakos Katzourakis. The multidimensional Katzourakis will give her many stimuli for other fields of visual art. His directorial vision, scenographic inspiration, his cinematographic activity will push her to deal with and study the art of performance, combining it with painting, costuming, script, scenography. She will be enchanted by its history, will meet artists who were pioneers and will create in the last two years as a final student of the School the photographic performance with the title "Staff Only", a work consisting of a multitude of photos and videos in ten sections that she herself plays in her own set design, costumes, editing, script, inspiration and creation.He will graduate with this work creating a new art field at the School where it did not exist until that year. During the period of its implementation, she also received important knowledge from the artistic photographer Stratos Kalafatis. Until today, other visual performances that she creates such as "More info inside" (2011), "Full stop" (2014), "I" (2017), "Ticket" (2020) follow.

She graduates from the School of Fine Arts with " Excellent" in 2011 and the same year, a few months after swearing in the imposing building of the Philosophy School of the Aristotle University of Thessaloniki as a painter, she was appointed to the public Primary Education as a Visual Arts Teacher, starting teaching in Thessaloniki and later in Crete. In 2014, her love for Participatory Art motivates her to create the Mobile Workshop of Visual Artists acting on a voluntary basis with the cooperation of cultural institutions.

Having as her personal dream to teach at the College of Athens, in 2015 she was lucky enough to be hired at the Educational Institution where she works permanently until today. Within the great College family she learns, collaborates, creates. In addition to teaching art, she is involved in philanthropy by creating non-profit visual works by contributing to the College Scholarship Program, she is inspired by the sportsmanship that exists in the Educational Institution and participates in Marathons, she holds seminars as a lecturer in the Teachers Training Teachers Program, she directs performances in collaboration with elite theater teachers and directors of the College for all its levels. Despite her educational work, she does not stop creating her visual works at all.